• duzo_dzieci.png
  • dzieci_rysuja_nogami.png
  • dzieci_w_czapkach.png
  • dzieci_w_fartuszkach.png
  • dzieci_z_cymbalkami.png
  • jaselka.png
  • modlitwa_i_kosciol.png
  • posilek.png
  • stroj_cieszynski.png

W naszym przedszkolu dzieci jedzą smaczne i zdrowe posiłki, przygotowywane „od a do z” przez panie kucharki w przedszkolnej kuchni wg najlepszych domowych przepisów.

Przebojem naszych śniadań są różnego rodzaju pasty, zaś ulubiony obiad przedszkolaków to naleśniki i zupa pomidorowa. Z kolei podwieczorki stanowią różnego rodzaju ciasta.

W jadłospisie są uwzględniane wszystkie diety przedszkolaków! Dbamy nie tylko o różnorodność jadłospisu dla dzieci, które mogą wszystko jeść, ale także o wszystkich alergików. Do PTE uczęszczają dzieci na diecie bezglutenowej oraz z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Dla tych dzieci – nawet w przypadku najtrudniejszych diet – panie kucharki gotują z powodzeniem smaczne posiłki z odpowiednich produktów. Dzięki temu dzieci z nietolerancjami mogą jeść ciasta i inne smakołyki.

Dbając o zdrowe nawyki przedszkolaków zapraszamy do przedszkola różnych gości, którzy zachęcają dzieci do częstego spożywania naturalnych, zdrowych i ekologicznych produktów – spotkanie z pszczelarzem zakończyło się degustacją pysznego, słodziutkiego miodku!

Chcąc kształtować u dzieci uczęszczających do naszego przedszkola zdrowe nawyki żywieniowe, zakupiliśmy wyciskacz do owoców. Od tego momentu ważnym komponentem drugiego śniadania w naszym przedszkolu stały się świeże soki owocowe z dodatkiem warzyw (np. marchewki), sprawdzające się w każdej sytuacji. Świetnie pasują do śniadania, gaszą pragnienie w upalny dzień, a przede wszystkim zawierają wiele naturalnych witamin i minerałów.

Nauczycielki od lat prowadzą edukację odpowiedniego odżywiania przez organizowanie różnych warsztatów (np. „Święto marchewki”, „Owocowo-kolorowo”, itp.) Dzieci samodzielnie przygotowują kanapki oraz sałatki z ekologicznych produktów, co zachęca je do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców.